implant par celule stem

Clonarea parului: celulele stem si imprimarea 3D ar putea face chelia sa para invechita

Disponibile pe piata de zeci de ani, anumite tratamente destinate stoparii caderii parului s-au dovedit putin eficiente, neputand preveni acest lucru in lucru in totalitate.

Fiziologia pierderii parului le da de furca de mult timp chiar si oamenilor de stiinta. In ciuda eforturilor cumulate din comercial si stiinta, generarea de par pare imposibila. Acest lucru s-ar putea schimba insa. Recent, o serie de publicatii stiintifice au analizat progrese care implica atat cercetarea cu celule stem, cat si imprimarea in 3D, cu scopul de a clona parul propriu-zis al unei persoane si de a-l insera apoi in scalp, in numar nelimitat.

Robert Bernstein, dermatolog in Manhattan, specializat in transplantul de par spune: „Mult timp am considerat ca asta se va intampla peste 10 ani. Dar acum ar putea fi chiar mai putin”.

Dintre toate partile corpului care pot fi recreate intr-un laborator, parul ar putea parea cel mai simplu. Este un sir de filamente proteice infasurate unul in jurul celuilalt. Parul nu trebuie sa „functioneze” precum ficatul sau creierul; trebuie doar sa stea drept, sa creasca si sa nu cada.

Dar este mult mai complex de reprodus parul decat se asteptau initial multi cercetatori. Pentru a produce o singura suvita rezistenta, corpul se bazeaza pe mii de celule stem, numite papile dermice, aflate la baza fiecarui folicul de par. Scalpul uman contine aproximativ 100.000 de foliculi de par, dar durata lor de viata este limitata: pe masura ce papilele dermice dispar in timp, foliculii se diminueaza si devin latenti. In felul acesta, capul unei persoane care a chelit are inca par, dar numai in firele care sunt rezultatul foliculilor latenti cu doar cateva sute de papilele dermice.

Cand un folicul de par ramane in stare latenta, acesta nu poate fi restabilit. Asadar, orice reclame pentru „refacerea” parului sunt de fapt reclame pentru transplantul chirurgical al foliculilor de par – preluarea parului dintr-o parte a scalpului si mutarea lui in alta.

Alta metoda consta in generarea de par nou. Aceasta stiinta progreseaza alaturi de aceea a clonarii unor structuri, o zona promitatoare a medicinei, in care terapiile sunt derivate din celulele stem ale unei persoane. Celulele pancreatice le-ar putea inlocui pe cele care au incetat producerea insulinei la persoanele cu diabet de tip 1. Celulele imune pot fi folosite pentru a ataca tumorile. Celulele nervoase ar putea fi utilizate pentru a repara leziunile maduvei spinarii. Si, desigur, foliculii de par ar putea fi folositi pentru a acoperi pielea fara par. Utilizarea celulelor din corpul unei persoane reduce riscul ca sistemul imunitar sa respinga transplanturile de par.

Scopul final in randul oamenilor de stiinta este acela de a crea „ferme de par”. Stemson Therapeutics, o companie noua din San Diego, lucreaza la clonarea foliculilor de par. Aceasta implica cresterea parului din celulele stem – nu din cele fetale, ci din cele derivate din pielea sau sangele unei persoane – si implantarea foliculilor de par bogati in papile dermice in spatiul din jurul foliculilor vechi, redusi, latenti.

In luna iunie, la intalnirea anuala a Societatii Internationale pentru Cercetarea Celulelor Stem, Hamilton, CEO-ul companiei Stemson, a relatat cu succes transplantarea foliculilor de par uman la soareci. Imaginile aratau un mic smoc de par, asemanator cu cel al unei papusi, care se lipea pe spatele unui soarece.

transplant par celule stem

Par uman creat din celule stem, care creste dupa ce a fost transplantat la un soarece (Sanford Burnham Prebys)

Aceste rezultate nu sunt neaparat de lunga durata. „Cand incerci sa clonezi celule de par, in timp, ele se diferentiaza si nu mai produc par”, spune Bernstein. „Multa vreme, nimeni nu si-a explicat de ce”. Dar cercetatorii au rezolvat treptat problema. In ultimii ani, au observat ca celulele se raspandesc cand sunt cultivate; structura foliculara dispare. „Descoperirea a fost ca, daca celulele se pot mentine impreuna in forma lor de lacrima, astfel incat sa continue sa-si transmita semnale reciproc, ele continua sa creasca in foliculi de par”, spune Bernstein.

De asemenea, forma foliculului este necesara pentru a pastra aceeasi directie a firelor de par. Alexey Terskikh, un alt ceretator de la Stemson, a descoperit acest lucru in urma cu cativa ani, cand laboratorul sau a clonat foliculi de par umani si i-a transplantat la soareci – doar ca multe fire au crescut spre interior sau lateral. Cele care au iesit prin piele au iesit din toate unghiurile. „Simpla inserare a foliculului in piele inseamna o multime de fire de par necrescut si multe directii ciudate”, spune Hamilton. Chiar si diferente mici de unghi fac parul sa para nenatural.

Aceasta descoperire a lansat o cursa mondiala pentru a genera foliculi durabili, care vor pastra forma firelor de par. Pentru aceasta, grupul lui Hamilton a propus o solutie care implica un schelet sintetic. Scheletul va fi implantat in jurul foliculului clonat pentru a directiona cresterea parului. Stemson Therapeutics s-a asociat recent cu gigantul farmaceutic Allergan pentru a dezvolta acest schelet pentru parul clonat, iar Hamilton spune ca se asteapta sa inceapa un studiu clinic la oameni in aproximativ un an si jumatate.

Intre timp, Angela Christiano, profesor de genetica si dermatologie la Universitatea Columbia, a folosit imprimarea 3D pentru a genera un tip de mucegai care tine foliculul si papilele dermice la un loc cand acestea se diferentiaza in mai multe fire de par. Christiano a raportat rezultatele in revista Nature Communications din decembrie 2018, scriind ca abilitatea de a regenera parul din celule umane cultivate „va avea un impact transformator asupra managementului medical al diferitelor tipuri de alopecie, precum si a ranilor cronice”.
Christiano, care sufera de o afectiune autoimuna care i-a afectat celulele de par de pe cap, observa ca, desi se acorda o mare atentie caderii parului barbatilor, aproximativ 30 de milioane de femei din Statele Unite se confrunta cu caderea parului.

Bernstein considera ca ideea unui ghid sintetic biodegradabil este cea mai promitatoare abordare. „Este o descoperire uriasa. Exista multi alti factori care trebuie rezolvati, dar acest lucru este cu adevarat interesant”.

Crearea de par nou, folicul dupa folicul, in schelete tiparite si personalizate 3D, este momentan costisitoare si regenerarea parului nu va fi, probabil, accesibila la scara larga curand. Prin urmare, cel putin pentru urmatorii ani, singura optiune viabila pentru restaurarea podoabei capilare ramane tot transplantul de par!

8 voturi, medie: 5,00 din 58 voturi, medie: 5,00 din 58 voturi, medie: 5,00 din 58 voturi, medie: 5,00 din 58 voturi, medie: 5,00 din 5 (8 voturi, medie: 5,00 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

Articol publicat în Noutati.

S-ar putea sa te intereseze si:

Add Comment Register



Lasă un răspuns sau Comentează pe Facebook

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Ai un cont de Facebook? Comentează