Cu economiile de 16.000 USD, Jon Keith Guo ar fi putut da un avans pentru o masina second-hand sau sa-si renoveze casa. In schimb, a preferat sa le cheltuiasca pentru par – sau ce a mai ramas din el.
Jon Guo, 33 de ani, functionar public, este unul dintre adultii tineri din Singapore care au suferit un transplant de par pentru a rezolva problema caderii parului/cheliei.
El a inceput sa se confrunte cu problema caderii parului de cand avea 20 si a suferit un transplant de par la inceputul acestui an, care a implicat plasarea a aproape 2.000 de grefe foliculare recoltate din spatele scalpului. Caderea parului in cazul lui este genetica si majoritatea barbatilor din familia lui s-au confruntat cu aceasta problema.
O procedura de transplant de par implica recoltarea parului din spatele scalpului si apoi „implantarea” grefelor in zonele ramase fara par.
Procedura de recoltare a parului
Jon Guo a incercat anterior mai multe tonice impotriva caderii parului, dar nimic nu a functionat. El a apelat la modalitati creative pentru a masca retragerea linei parului si podoaba subtire, cum ar fi un permanent sau coafarea parului folosind cantitati mari de fixativ, pentru a da un volum mai mare parului.
„De fapt a functionat. Toata lumea ma cunostea ca fiind tipul creativ”, a spus el. Nimeni nu si-a dat seama ca eu chelesc, motiv pentru care sotia mea a avut un soc atunci cand a vazut pentru prima data cum arata parul meu.
Inainte, cand aveam chelie, ma simteam si aratam mult mai in varsta. Asta mi-a afectat increderea in sine si mi-am petrecut mult timp ingrijindu-mi parul pentru a masca zonele chele”, a mai spus Guo.
Obosit sa tot mascheze acest aspect, Jon Guo a mers mai departe cu un transplant de par pentru a-si restabili definitiv podoaba capilara.
La sapte luni de la transplantul de par, respectul de sine al lui Juo Guo a crescut o data cu noua sa podoaba, care se asteapta sa atinga efectul maxim in aproximativ 1 an.
„Multi prieteni cu probleme similare au venit la mine si m-au intrebat cum este dupa transplantul de par. Le spun ca este grozav”, a spus el zambind.
Problemele de cadere a parului nu sunt putin frecvente.
Unele studii sugereaza ca alopecia androgenetica sau caderea parului, care este cel mai frecvent tip de cadere a parului la adulti, afecteaza aproximativ 3 din 10 barbati cu varste intre 17 si 26 de ani si aproape pe toti cei cu varsta peste 80 de ani. Alopecia androgenetica se datoreaza unei combinatii de factori care include hormonii si predispozitia genetica, a declarat dermatologul Eileen Tan.
Pentru cineva care se confrunta cu pierderea parului poate fi psihologic deranjant.
Un studiu din 2015 publicat in Dermatology Reports a descoperit ca indivizii cu alopecie areata sunt de 3 ori mai predispusi sa aiba anxietate si de 5 ori mai predispusi la depresie. Alopecia areata este un tip de cadere a parului care apare atunci cand sistemul imunitar ataca foliculii de par, ceea ce duce la chelie.
EFECTUL ROONEY WAYNE
Deschiderea din ce in ce mai mare fata de procedurile cosmetice ii determina pe barbatii mai tineri sa caute ajutor mai devreme. Si in loc de o rezolvare temporara, multi prefera acum sa stopeze pierderea parului folosind o masura de durata, sub forma unui transplant de par.
Dr. Harold Ma, care a efectuat transplantul de par al lui Jon Guo, directorul medical al Freia Medical, a remarcat un numar tot mai mare de barbati care solicita „transplantul Wayne Rooney” inca de cand fotbalistul britanic a vorbit deschis despre transplantul lui de par in 2011, cand avea 25 de ani.
Numarul procedurilor de transplant de par pe care Dr. Ma le efectueaza a crescut in ultimii 5 ani cu 10% pe an. El efectueaza in medie intre 3-4 proceduri de transplant de par pe saptamana, iar aproximativ jumatate din pacientii sai au sub 40 de ani.
“Subtierea parului tinde sa se manifeste la barbati, in special la cei cu alopecia de tip masculin, inca de la 28-30 de ani. Este momentul cand acestia se afla in varful carierei lor si sunt intr-o relatie, asa ca aspectul conteaza foarte mult pentru ei”, a spus dr. Ma.
Dr. Tan, care conduce o clinica de restaurare a parului in Singapore, a observat in ultimii 5 ani o crestere cu 15-20% la pacientii mai tineri care doresc o consultatie pentru tulburarile de cadere a parului.
La o alta clinica, cererea pentru procedurile de transplant de par a crescut cu 50% in ultimii 5 ani, cu unii pacienti in varsta de doar 25 de ani. Barbatii reprezinta aproximativ 90% din pacientii pentru transplant de par ai clinicii, a declarat directorul acesteia, Dr. Gerard Ee.
„Astazi, tulburarile de cadere a parului sunt constientizate mult mai mult. Oamenii se indeparteaza de miturile traditionale despre regenerarea parului si cauta terapii medicale dovedite pentru caderea parului” a spus dr. Ee.
Procedurile de transplant de par pot fi efectuate doar intr-o clinica medicala autorizata, care indeplineste anumite criteria si de catre un medic instruit sa realizeze acest tip de procedura.
Procedurile implica recoltarea de benzi de par (transplant de par folicular sau tehnica FUT) sau grefe individuale foliculare minuscule (extractia unitatilor foliculare sau tehnica FUE) din spatele scalpului, unde parul este mai abundent, apoi „implantarea” lor in zone cu chelie.
Partea posterioara a scalpului este o „zona sigura” in care foliculii de par sunt de obicei rezistenti si mai putin sensibili, din cauza unei forme de testosteron, numita dihidrotestosteron (DHT).
„In principiu, chiar daca exista o predispozitie genetica la pierderea parului din cauza DHT, parul transplantat din zona sigura va oferi rezultate de lunga durata, in jur de 10 pana la 20 de ani”, a spus dr. Ma.
Tehnica FUE, care se realizeaza sub anestezie locala, este mai populara in randul pacientilor decat tehnica FUT, datorita duratei procedurii. Dupa procedura, pacientii pot purta parul scurt sau ras, fara cicatrice vizibile.
Dr. Ma a declarat ca este posibil ca grefele foliculare sa fie transplantate si pe fata, pentru sprancene sau o barba mai pline, folosindu-se tehnica FUE.
Transplanturile de par trebuie privite ca o ultima solutie pentru restaurarea parului.
Dr. Tan atentioneaza asupra faptului ca, daca pe scalpul pacientului ramane prea putin par donator, tratamentul poate sa nu functioneze, deoarece grefele nu pot fi prelevate de la o alta persoana.
“Nu exista o formula care sa se potriveasca perfect tuturor formelor de restaurare a parului”, a concluzionat aceasta.
Sursa: www.todayonline.com
Ai un cont de Facebook? Comentează